Светски дан дечје књижевности обележен и у Крагујевцу

Промоцијом романа „Са тобом је дошло пролеће“ у Дечјем одељењу библиотеке „Вук Караџић“, у Крагујевцу, обележен је Светски дан дечје књижевности.

Аутор романа за децу је Ана Живковић.

Светски дан дечје књижевности, обележава се од 1967. године, сваког 2. априла, на дан када је рођен Ханс Кристијан Андерсен – дански писац, који је написао бајке “Мала Сирена”, “Ружно Паче”, “Снежна краљица”, “Царево ново одело”.

Широм Србије, данас се у библиотекама организују бројни програми и радионице за најмлађе.

У Крагујевцу, у Дечјем одељењу библиотеке, активности су посвећене повезивању књиге и модерних технологија, што је и једна од 20 тема, које Ана Живковић обрађује у књизи „Са тобом је дошло пролеће“.

Уз кратку игру откривања осећања, Ана је дочарала присутнима како на децу утиче када их игноришу, не говоре истину, али и када их охрабрују.

Општи утисак присутних малишана о књизи је позитиван.

Веома је важно да деца, већ у најранијем узрасту, открију вредност књиге, као би се пробудила љубав према писаној речи, али и стекла навика читања.

У овој књизи нема негативаца, већ само обичних свакодневних прича и догодовштина једног дечака и девојчице.

Иако уведен пре више од пола века, Светски дан дечје књижевности и даље се обележава на разне начине свуда у свету.

У библиотеци „Вук Караџић“, малишани су извели драматизацију бајке „Ружно паче“ на енглеском језику.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *