Светски дан хигијене руку

Међународни дан хигијене руку у здравственим установама, обележава се сваког 5. маја.

Болничке инфекције су један од најчешћих нежељених ефеката здравствене неге.

Процењује се да, у развијеним земљама, од пет до 10 одсто свих болесника добије инфекцију у току лечења.

Зато је хигијена руку најзначајнији фактор, који може смањити инфекцију.

Правилно прање руку дезинфекцијским средствима од кључног је значаја, како не би дошло до бројних проблема, међу којима је најкритичнија сепса.

Светски дан хигијене руку у здравственим установама, обележава се глобално, са циљем да се укаже на то колико је важно да се перу руке константно и на правилан начин, како не би дошло до инфекције током лечења код пацијената.

Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом „Чисте руке – безбедне руке“, Србија је од 2008. године постала члан Алијансе за безбедност пацијената.

Клинички центар и Дом здравља Крагујевац се свакодневно труде да својим запосленима укажу на важност хигијене руку, као једног од најзначајнијих фактора, који може смањити број инфекција добијених прљавим рукама.

У кампањи под називом „Сачувајте животе – оперите своје руке“, до сада се пријавило око 20 хиљада здравствених установа из близу 180 земаља света, од којих је 61 установа из Србије, чиме су постале део велике заједнице здравствених установа у свету.

Један од циљева ове кампање је, како су истакли, превенција болничких инфекција и безбедност пацијената.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *