Светско првенство у Катару, групна фаза

Прва рунда Светског првенства је завршена, и то је право време за сумирање утисака о
групама и репрезентацијама које се такмиче на овој највећој фудбалској манифестацији.

Битноје напоменути да је ово Првенство очекивано као никада ниједно пре, да је томе допринело домаћинство Катара односно све оно што га је пратило, и на фудбалском, и на нефудбалском плану, али и чињеница да се игра крајем године, а не у току лета. То је свима била непознаница, и нико није могао са сигурношћу рећи како ће играчи “реаговати” на терену јер долазе из фудбалских сезона које су у свом пуном јеку. Но, све те ствари су се полако заборављале оног тренутка када је лопта кренула да се котрља, и када је судија дао први звиждук да игра може да почне, а што се збило 20. новембра када су играли домаћин Катар и Еквадор.

Групе “А” и “Б”

У првој групи све се у мањој или већој мери одигравало по плану. Холанђани су оправдали улогу фаворита, освојили су прво место, и са соилдном игром су били спремни за наставак такмичења. Друго место је успео да избори Сенегал, и то у директном окршају са Еквадором у којем је могло доћи и до другачијег исхода. Но, афричка репрезентација је ипак била боља, и тако успела да се пласира у други круг и без свог најбољег играча, Манеа. Еквадору остаје жал, али су ипак показали да могу да се такмиче пред светском фудбалском публиком. Што се тиче екипе домаћина, Катар није показао нарочиту игру, и само је у појединим моментима личио на репрезентацију која није залутала међу остале селекције. Нису успели да освоје ниједан бод, али су ипак успели да постигну први гол на Светским првенствима.У групи “Б” Енглези су потврдили своју доминацију, и били први након групне фазе такмичења. На другом месту се нашла репрезентација САД, али је лако могло да буде и другачије да су Иранци имали довољно снаге да се у последњем мечу одупру Американцима. Но, ни за њих ово Светско првенство не би требало да буде лоше јер су показали да могу да се врате након великог пораза од Енглеске, и да победе Велшане што ни многе кладионице нису предвиђале. А Гарет Бејл и саиграчи су можда и једно од већих разочарења у Катару јер су мало тога показали, те нису ни заслужили да прођу у наредни круг.

Групе “Ц” и “Д”

Група “Ц” донела је и прва изненађења у Катару. Победа Саудијске Арабије над Аргентином била је велика сензација, али ће се испоставити да Саудијци неће успети да капитализују тај тријумф, те су се на крају ипак морали задовољити последњим местом у групи. Аргентинци су се после овог пораза повратили, и победили Пољаке и Мексиканце. А, ове две репрезентације су до последњег момента водиле битку која ће од њих проћи у даљи круг. У том двобоју селекција Пољска је након три утакмице била успешнија, и тако успела да се пласира у осмину финала.Француска је била изразити фаворит у групи “Д”, и то је углавном и потврдила на терену. Освојили су прво место иако су имали исти број бодова као и Аустралија. “Кенгури” су одиграли и више него добро Првенство, те су успели да се пласирају даље испред Туниса и Данске. Данци су можда и репрезентација која је највише подбацила односно најмање показала на овом Светском
првенству. Многи су их сврставали у ред “фаворита из сенке”, причали о снази њиховог тима предвођеног Ериксеном, али су на крају завршили као последњи у групи са само једним бодом и једним датим голом.

Групе “Е” и “Ф”

А онда на ред долази група која је донела највише неочекиваних резултата. То је група “Е” у којој су изразити фаворити за пролаз даље биле селекције Шпаније и Немачке, и готово да се није постављало питање да ли би екипе Јапана и Костарике могле да ураде нешто више осим да поделе треће и четврто место. Испоставиће се да су многи били у криву, а томе је највише заслужан Јапан који је успео да победи прво Немце, а затим и Шпанце након преокрета који је у неким моментима деловао као да је из виртуелних игара. Тако су Јапанци са прве позиције дочекали осмину финала. Шпанци су ипак успели да буду други на крају, а самим тим су оставили Немце на трећем месту, те су “Панцери” још једанпут морали да оду кући већ након завршене прве фазе такмичења. То свакако представља велики неуспех за њихову репрезентацију, те ће морати добро да анализирају где је све пошло по злу, и зашто екипа која има солидан састав и добре играче већ неко време постиже лоше резултате. Ни група “Ф” није мањкала са изненађењима. Томе је највише заслужан Мароко којем нису даване претеране шансе у групи са Белгијом, Хрватском и Канадом. Но, они су ипак успели да победе и Канађане, али и Белгијанце, и да одиграју нерешено са Хрватском, и тако са прве позиције оду у осмину финала. Белгијанци су потпуно подбацили, те нису успели да се пласирају даље, а њихова немоћ се могла видети у све три утакмице. Хрвати су успели да их добро зауставе, и да се одбране, те су на крају ипак они отишли са друге позиције у наредни круг.

Групе “Г” и “Х”

Србија се нашла у групи “Г” заједно са репрезентацијама Бразила, Швајцарске и Камеруна. Надања наше јавности су била неочекивано велика, али се испоставило да су опет била без покрића. На крају смо завршили на последњем месту са само једним бодом, и са много упитника након три одигране утакмице. Пораз од Бразила је донекле био очекиван, али је крах након вођства против Камеруна дошао потпуно изненада. Меч против Швајцараца је имао и своју предигру, те на крају ни у њему нисмо могли бити “хладне главе”, па смо опет изгубили. Бразил је заслужено освојио прво место у групи, а Швајцарска искористила своје прилике, те као другопласирана отишла даље.

Група “Г” је донела сигуран пролаз Португала са првог места у овој групи, а ова
репрезентација је још једном показао да има потенцијала за веилка дела на важним
такмичењима. Изненађење можда може да представља испадање Уругваја већ након првог
круга такмичења. Но, за то се побринула врло срчана и борбена екипа Јужне Кореје која је у последњим тренуцима последњег меча у групи успела да победи Португал, и изненади и
многе који су активно учествовали у клађењу уживо на њих. Они су на овај начин себи
осигурали друго место и пролазак у осмину финала. И репрезентација Гане је у међу овим
екипама имала своје шансе, али на крају није успела да их искористи, те су ово Светско
првенство завршили на последњем месту.

***спонзорисана објава

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *