„Тајне надреалног“ у Мостовима Балкана

Академски уметник Добри Стојановић крагујевачкој ликовној публици представио се изложбом „Тајне надреалног“, приређеном у Градској галерији Мостови Балкана.

Изложено је 16 слика рађених у техници уље на платну насталих у периоду од 1989. до 2019. године. Реч је о уметнику богате сликарске, излагачке и педагошке каријере, који је усавршавао сликарство својевремено у Шпанији и чије се име од 2005. године налази у Енциклопедији Британика. Изложба је отворена до 3. октобра.

Сликар Добри Стојановић завршио је Академију примењених уметности у Београду 1969. године. У Бриселу, 1973. године је специјализирао, а потом као стипендиста шпанског Министарства културе усавршавао сликарство у Мадриду на Академији лепих уметности. Предавао је на Академији примењених уметности у Београду. Илустровао је и графички осмислио у техници литографије књигу Бранка Миљковића, урадио сценографију за Вуков сабор у Тршићу. Самостално је излгао 39 пута у земљи и иностранству. Учесник је преко 300 колективних међународних изложби. За своје стваралаштво понео је 16 домаћих, 7 међународних признања, од тога 4 Гран прија. Најеминентнија имена српске уметности о Стојановићевим делима дала су позитивне критике: Недељко Гвозденовић, Алекса Челебоновић. Чувени сликар Мића Поповић оценио да се његове слике додирују са Шагалом, а Никола Кусовац да је Стојановић један од најупечатљивијих савремених српских сликара.

Стојановићеве слике одликују се снажном тематском основом – култом људског тела, које на свакој од њих пулсира импулсивном снагом, богатим колоритом и слојевитошћу. Сликар је доследан, упечатљив, експресиван.

О Добријевом раду написано је преко 180 приказа, критика, интервјуа у домаћој и страној штампи.Текстови о његовим сликама налазе се у теоријама уметности. Снимљен је низ емисија – портрета уметника који живи и ради у Београду и чија дела поседују музеји, галерије и библиотеке у земљи и иностранству.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *