Танасковић: Еутаназирано 31.400 свиња, ускоро одјава заразе у пет места

У Србији је до сада због афричке куге свиња еутаназирано 31.400 свиња, изјавила је данас министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и додала да то и није велики број будући да у земљи има око два и по милиона ових животиња.

„Стање је такво да је зараза афричком кугом, откада се она појавила проглашена у 45 јединица локалне самоуправе, у 10 јединица је већ одјављена, а у осам ће то бити урађено у наредних пет дана“, рекла је Танасковићева.

Она је навела за Пинк да се паралелно појављују нова жаришта и да се сада нарочито прати ситуација у појасу уз реке Саву и Дрину.

Министарка је навела да се ситуација стално мења и тражи нову активност, па се после заустављања нелегалног транспорта, сада као нужно показало деловање еколошке инспекције, како би се заштитила животна средина, јер се угинуле свиње бацају у реке и закопавају у земљу.

Према њеним речима није могуће да се месо болесних свиња нађе у месарама и ресторанима, пошто ниједна животиња не може доспети у кланицу, а да претходно није контролисана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *