Тежак живот Рома у Корману

Ромско насеље у Корману постоји више од једног века, а осим крагујевачкe Лицикe најстарије је насеље Рома у Шумадији.

У том насељу живи око шездесет становника који се годинама суочавају са бројним проблемима.

Куће у којима станују су небезбедне за становање, оронуле и склоне паду, а различите врсте смећа које се налази на сваком кораку прети да угрози здравље Рома који живе у Корману.

У Кaнцеларији за ромска питања наводе да су упознати са овим проблемом и да локална заједница интензивно ради на решавању проблема Рома у насељу Корман.

Јабучка река која пролази кроз ромско насеље у Корману затрпана је пластичним кесама, пет амбалажом, папирима, похабаном пластиком.

У самом насељу где је старо записно стабло око кога се Роми окупљају у време православних празника шири се смрад од смећа које се таложи на све стране.

У непосредној близини је дечји кутак који је направљен новцем из донација, али је и на том месту гомила смећа, а реквизити за игру и забаву малишана су поломљени.

Роми који живе у овом насељу бацају све оно што им није потребно, не размишљајући да таква животна средина може озбиљно да угрози њихово здравље.

Куће у којима станују Роми у Корману су потпуно оронуле, склоне паду, а у многим објектима одавно више нико не живи.

Нехигијенски услови у насељу, низак степен еколошке, здравствене и стамбене културе Рома из Кормана представљају велику опасност за даљи живот на овом месту.

У Канцеларији за ромска питања наводе да су упознати са овим проблемима и да у сарадњи са локалном самоуправном и међународним организацијама раде на решавању стамбеног питања становника овог насеља.

Како вода из Јабучке реке не би плавила насеље пре неколико година урађен је потпорни зид за чију је изградњу из фондова ОЕБС-а издвојено 18 700 евра.

Локална самоуправа ће, у наредном периоду, аплицирати за средства из Европских фондова која ће бити намењена за уређење ромских насеља.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.