Тихо обележавање Дана жена

Међународни дан жена, 8. март и ове године протекао је неупадљиво и скромно, а лоше временске прилике утицале су и на слабију продају цвећа и декоративних аранжмана.

Од проглашења пандемије корона вируса, празник жена – симбол некадашњих колективних прослава у предузећима је утихнуо.

Грађани Крагујевца сложни су у оцени да су се одвикли од некадашњих славља.

Наглашавају да је симболичан знак пажње сасвим довољан за обележавање. Поред тога, припадници оба пола сматрају да поштовање према женама треба исказивати током целе године.

Последње деценије у Крагујевцу, али и целој Србији, све скромније се обележава 8. март.

Од овог, некада незаобилазног годишњег друштвеног празника, одрекле су се и фирме и грађани.

Остала су само деца посвећена празнику мајки и медији, који често само овог дана, указују какав је ненашминкан положај жена у српском друштву данас.

Својевремено је жена у СФРЈ остварила висок степен еманципације, образовања и социјалне једнакости.

Осмомартовске прославе и данас се памте међу старијим генерацијама, а познати публицисти и писци, пре тридесет година, описивали су 8. март као омиљен празник мушкараца, јер је то био и повод за издашне прославе у предузећима.

Из године у годину, јењавају поклони, букети цвећа и колективне прославе.

Видно равнодушне прем некада омиљеном празнику, већина Крагујевчанки није желела пред камерама да каже да је 8. март обесмишљен. Од појаве пандемије корона вируса помпа је избрисана.

У центру Крагујевца никада мања понуда, али и потражња за цветним симболима празника жена.

Празник установљен је пре 113 година као део борбе за економску, политичку и социјалну једнакост између мушкараца и жена. Век касније показује да положај жена на глобалном нивоу и даље није једноставан.

Жене у Европској унији зарађују 16 одсто мање од мушкарца, док у Србији преко 60 одсто жена на селу нема право на пензију.

Заједнички именитељ жена са целог Балкана је, да су током друге половине прошлог века, имале бољу заштиту права и једнакости у односу на првих 20 година 21. века.

У Крагујевцу осмомартовска атмосфера није ни налик некадашњој.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *