Тим „Није компот него компостˮ Прве техничке школе један од победника СТЕ(А)М изазова

Тим „Није компот него компостˮ Прве техничке школе из Крагујевца један је од победника првог СТЕ(А)М изазова у Србији који је одржан у Београду.

Тим „Један клик за један цветˮ из ове школе био је један од финалиста на такмичењу.

Првопласирани тим ученика Прве техничке школе из Крагујевца „Није компот него компостˮ бавио се проблемом велике количине биоразградивог отпада у школском дворишту који може бити претворен у користан производ – компост.

Компост од биоотпада смањује отпад, обогаћује земљиште, спречава загађење и смањује трошкове депоновања отпада, а притом подиже и еколошку свест.

Ученички тим Прве техничке школе „Један клик за један цветˮ био је један од финалиста на овом такмичењу.

Решење овог тима подразумева управљање заливним системом на даљину преко веб апликације, која корисницима оогућава лак и удобан начин да контролишу свој систем за заливање са било које локације, а такво решење уједно и побољшава квалитет заливања и штеди воду.

На конкурс расписан у октобру 2023. године, пријавило се укупно 35 школских тимова из читаве Србије. СТЕ(А)М изазов је организовао Програм Уједињених нација за развој, у партнерству са Министарством просвете и Фондацијом Петља.

Решења до којих су ученици дошли кроз своје пројекте на којима су радили могу се користити за свакодневну примену, у реалним ситуацијама и у решавању локалних проблема.

Тимови Прве техничке школе из Крагујевца у својим пројектима имали су подршку бројих организација и институција.

Извештава новинар РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *