Током НАТО бомбардовања пирален доспео у Лепеницу

Током НАТО агресије на СРЈ 1999. године погођени индустријски трафои Заставе су ослободили термоотпорно уље – пирален који је доспео у Лепеницу.

Реч је о изузетно канцерогеној материји, а радници који су дошли у додир са њом и чистли подручје имали су само хтз опрему.

То су само неки од податка који се достављају државној Комисији за истрагу последица НАТО бомбардовања по здравље грађана, која је одржала састанак у Крагујевцу са представницима медицинских установа и грађанима који су оболели од малигних болести.

Прикупљање документације значајно је за прву фазу, научно медицинско истраживање, а потом се најављује и друга фаза: решавање правно политичке димензије проблема. Италија која је обештетила породице оболелих војника пружиће Србији сву неопходну помоћ у процесу.

Комисија за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину са посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијом, у Крагујевцу је одржала шесту седницу ради прикупљања иформација, исказа грађана, података из здравствених установа и других извора о обољењима која могу имати везу са токсинима које Комисија истражује.

Грађа се прикупља на основу искуства и медицнске докумантације грађана који су имали контакта са контаминираним тереном до тренутка обољевања од малигне болести.

Комисији су потребни подаци и медицинских установа и појединачни о сваком случају оболелих грађана који су били у контакту са токсинима.

Релевантан суд настаће на основу упоређивања.Највећи проблем Крагујевца је тај што су гађана индустријска постројења са великим еколошким ризиком.

Представници спрске комисије недавно су имали састанак у Риму са италијанским министром здравља и учествовали на Конференцији посвећеној утицају осиромашеног уранијума на здравље становника.

Италија је подсећамо, већ доказала и обештетила породице војника који су у оквиру мисије КФОРА боравили на Косову и потом оболели од малигних болести.

Италија је најавила подршку Србији у овом процесу. Компелтну документацију италијанског парламента доктор Лакетић је преузео лично, као и медицинску докуметнацију.

У другој фази истраге, Комисија ће у зависности од резултата научно медицинског истраживања решавати правну и политичку димензију овог проблема.

Резултати до којих је дошла Комисија указју да постоје назнаке статистичке значајности за узраст деце од 5 до 9 година, за обољевање од малигних болести.

Доказали су, да је на те генерације деце деловао токсични фактор који је довео да деца буду појачано осетљива на настанак малигних болести. У овој фази може се само говорити о доказивању фактора.

Врање је подручје где се Комисија такође сусрела са облицима малигнитета код људи и то у сеима у околини Врања које је највише погођено осиромашеним уранијумом.

Потом људи који су радили без заштитног одела на рашчишћавању брда Пљачковица пре деконтаминације Винча имали су састанак са Комисијом. Преминуло 20 људи, а 40 је оболело од малигних болести.

Комисија ће наредне радне састанке организовати у Панчеву и Новом Саду градовима у којима је током НАТО агресије страдала индустрија петрохемије.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *