Транспарентно до планских докумената у Крагујевцу

Транспарентност и већа видљивост израде локалних, просторих и урбанистичких планова у Крагујевцу ће бити остварена путем јединствене дигиталне платформе.

То ће омогућити да јавност у реалном времену буде обавештена, када се покрене иницијатива за измену било ког планског документа.

НАЛЕД је први пут добио могућност да кроз подршку Силп фонда Шведске агенције за међународну сарадњу изради јединствену платформу за укључивање јавности, грађана и привреде и свих заинтересованих који желе да учествују у процесу доношења и измене урбанистичко планске документације.

Крагујевац је први град у Србији који уводи дигиталну платформу која ће у реланом времену информисати грађане о свим плановима изградње и евентуалним изменама.

Са тестирањем платформе се креће у току овог месеца, а по први пут је презентована у Кргујевцу.

Крагујевчани ће од сада моћи да се електронским путем укључе и прате процес измене и доношења планских аката и уједно дају своје примедбе.

Платформа ће имати веб странцију и слаће обавештења путем СМС и Вибер порука, што значи да ће грађани бити алармирани о измени сваког планског документа на нивоу града.

Дигитална платформа биће доступна крајем године, а план је да се касније примени у целој Србији.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *