Трећа доза вакцине свима препоручљива

У Србији је епидемиолошка ситуација лошија него претходних месеци због повећаног броја пацијената заражених корона вирусом и великог броја хоспитализованих.

Ко може да прими трећу дозу вакцине против вируса ковид 19, да ли комбиновати различите произвођаче и колико су вакцинине ефикасне против Делта соја и даље су најчешћа питања грађана.

Све више здравствених установа у Србији прелази у ковид систем рада због повећаног броја оболелих од корона вируса.

Лекари као једини излаз из тренутне ситуације виде масовну вакцинацију становништва.

До сада је у Србији вакцинисано нешто више од 53 одсто грађана. Од средине августа у Србији је почела вакцинација трећом дозом вакцине и у Крагујевцу се у Соколани дневно вакцинише близу хиљаду грађана.

Стручњаци немају дилему ко треба да прими такозвану бустер дозу.

Стручњаци процењују да је у Србији потребно да 2,4 милона грађана прими трећу дозу вакцине како би епидемиолошка ситуација била повољна.

Због различитих инфорамација, често и опречних, велики број грађана није сигуран коју вакцину треба да прими као трећу и да ли је безбедно комбиновати произвођаче.

Обавезна вакцинација у Србији није усвојена, међутим како би се повећао број вакцинисаних, Кризни штаб све чешће најављује увођење ковид пропусница које су, у неким земљама, условиле бржу и масовнију имунизацију антиковид вакцинама.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *