Тренутна несташица лекова у појединим апотекама

У претходном периоду дошло је до несташице појединих лекова у апотекама Апотекарске установе Крагујевац.

Углавном недостају инострани лекови за које, како кажу у апоткама, постоји адекватна замена.

Несташица лекова је и до сада било и тренутна ситуација није новина за апотекаре који истичу да се ситуација обично стабилизује након недељу или највише месец дана у зависности од тога који лекови недостају.

Обично долази до застоја у дитрибуцији иностраних лекова за које постоји одређена процедура на који начин се увозе јер сваки лек из увоза мора да прође контролу Агенције за лекове и медицинска средства Србије како би добио дозволу за пуштање у промет.

Из апотека поручују да пацијенти због ове неташице појединих лекова нису угрожени.

Тренутно постоји несташица и неких од домаћих лекова услед продужења регистрације и добијања дозволе за стављање лека у промет.

Након завршетка те поцедуре очекује са да и ти лекови буду поново на полицама апотека.

Неки од лекова који недостају су антипсихотици, антибиотици, диуретици, хиполипемици, антидепресиви, антиепилептици, орални антидијабетици.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *