Трибина поводом Међународног дана избеглица

Поводом обележавања 20. јуна – Међународног дана избеглица Црвени крст Крагујевац у Првој техничкој школи организовао је трибину на којој је гост предавач била професор Природно математичког факултета Снежана Пешић.

Тема је била клима, климатске промене и избеглиштво, а то је била и прилика да се млади информишу, да поред ратова, у читавом свету природне катастрофе присиљавају милионе људи да напусте своје домове. Очување природе је веома важно, како би се смањио ризик од природних катастрофа, заштитили људи, њихови домови и уједно спречиле миграције.

Зато, крагујевачки Црвени крст , у сарадњи са немачком организацијом Јанун  обележава 20. јун – Међународни дан избеглица.

Учесници трибине упознати су са проблемом избеглиштва током ратова 90-их година, али и са искуствима људи са наших простора који су због поплава пре неколико година морали да напусте своје домове.

Млади волонтери заједно са Црвеним крстом желели су да скрену пажњу јавности на положај избеглих људи и укажу на значај пружања помоћи како би породице започеле свој живот из почетка.

Проблеми са којима се суочавају избегли и расељени су бројни, па су организатори обележевања Међунаропдног дана избеглица ове године желели да на глобалном нивоу прошире разумевање јавности према овој сложеној теми.

Обележавање 20. јуна организује се у Крагујевцу, Београду, Суботици, Ужицу, али и у неколико градова у Немачкој, Македонији и Црној Гори.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *