Трибина „Тадија Пејовић, крагујевачки математичар“

Трибина под називом „Тадија Пејовић, крагујевачки математичар у едицији „Живот и дело српских научника“ одржана је данас у свечаној сали ректората Универзитета у Крагујевцу.

Трибину је организовао Центар за научноистраживачки рад Српске академије наука и уметности и Универзитета у Крагујевцу.

Математичар Тадија Пејовић рођен је 15. новембра 1892. у селу Драча, а преминуо је 27. јуна 1982. године у Београду.

Био је један од 1300 каплара у Првом светском рату, а мобилисан је као резервни потпуковник када је почео Други светски рат. Крагујевачки математичар био је редовни професор Универзитета у Београду.

Кроз свој животни век Пејовић је писао уџбенике за своја предавања, а најзначајнији су били „Математичка анализа“ и „Диференцијалне једначине“.

О чувеном српском математичару на трибини су говорили Миодраг Рашковић из Математичког института Српске академије наука и уметности и проф др Мирослава Петровић Торгашев са Природно математичког факултета у Крагујевцу.

Представљено је пет књига из едиције „Живот и дело српских научника“ коју издаје Српска академија наука и уметности.

Књиге излазе више од 20 година и у њима су обрађене животне и радне биографије научника из области природно -математичких, медицинских и техничких наука, који су резултатима свога рада оставили неизбрисив траг у нашој науци.

Тадија Пејовић је био ментор више докторских дисертација као и први председник Друштва математичара и физичара Србије.

Написао је књигу „Моје успомене и доживљаји 1892-1945“ у два тома.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *