Туризам прва економска жртва корона вируса

Министарство просвете, науке и технолошког развоја наложило је средњим школама у Србији да одложе студијска путовања и екскурзије у Италију.

Утицај корона вируса ван граница Кине, све се више осећа у светској економији.

Многобројне компаније широм света, без обзира на делатност, већ се спремају за губитке, јер је светска привреда последњих деценија зависна од Кине.

Привреда Шумадијског и Поморавског региона изузетно је рањива у ситуацијма поремећаја светске привреде, јер је привредно зависна и извозно орјентисана од тржишта Италије, на првом месту, али и Кине.

Најугроженије ће бити: аутомобилска, електро-прерађивачка индустрија и туризам. За сада, Фијат је једина фабрика у Србији која је прекинула рад због епидемије корона вируса у Кини, пошто не стижу делови.

Остале компаније у Шумадији, укључујући кинеску фирму Јанфенг, раде, јер су и производња и дистрибуција орјентисане ка тржишту Европске уније.

Водеће компаније свих делатности, од производње ит опреме, до козметике суочене су са проблемима, јер зависна од Кине, светска економија прве ударе због корона вируса осећа кроз прекид снабдевачких ланаца, протока робе, услуга, саобраћаја, док је прва конкретна економска жртва вируса туризам.

У невољи су хотелијери, превозници, Венеција је остала без традиционалног карневала. Цена нафте је нагло пала, злата скочила.

Инвеститори су све забринутији, посеже се за резервама, очекује се најбурнија ситуација на тржишту енергената.

Корона вирус је угрозио економију земље, која је последњих тридесет година светска економска предводница.

Педесетомилионска регија Хубеи, још увек је паралисана карантином, а у њој су смештени сви мега погони светских компанија које су своје хале преселиле у Кину пре двадесет и више година.

Светска економија суочена је са највећом кризом од почетка 21. века, јер се корона вирус шири и односи већи број жртава од некадашњег САРС-а.

У Европи, у Италији из сата у сат, једна за другом покрајине Ломбардија, Венето, Емилија Ромања, подручје Вероне се стављају под карантин.

Што се тиче српске економије, фабрика Фијат једина је компанија у Србији која већ данима не ради, јер уградња делова зависи од испорука из Кине које су обустављене.

Остале српске, поготово фирме у Шумадијском и Поморавском округу раде, чак и кинеске, јер су њихови делови и фокус тржишта Европа.

Да је наступио поремећај светске привреде сложни су сви – званичници, аналитичари, економисти.

Привредна комора Србије отворила је посебан наменски и динарски и девизни рачун и позвала привреднике да прикупљеним донацијама за набавку и транспорт хуманитарне помоћи искажу солидарност са Народном Републиком Кином која је највећи спољно-трговински партнер.

Да практично ниједна земља није изузета из тренутне драматичне ситуације са којом се суочава најмногољуднија земља на свету и њена економија, потврђује и пример туризма.

Популарне туристичке дестинације остају без десетине милиона кинеских туриста који су већ отказали аранжмане.

Главни град Србије већ уочава њихов изостанак и припрема план како превазићи сезону без туриста из Кине.

Авио компаније и технолошки гиганти су на губитку свакодневно. Индиректне последице су много веће, и нико није успео да их сабере ни током епидемије САРС-а, када је Кина била затворена седам месеци 2002. године.

Оно у чему се за сада сви аналитичари слажу је да нико не може ни да предвиди, ни да израчуна цифре, али ни како ће се даље развијати ситуација са корона вирусом који је погодио светску економију.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *