У Артему привремена болница за лакше пацијенте заражене Ковидом 19

Дом ученика средњих школа Артем у Крагујевцу биће привремена болница за лакше пацијенте заражене Ковидом 19, изјавио је за Телевизију Крагујевац командант локалног Кризног штаба Радомир Николић.

Према његовим речима, Артем је тренутно празан, има капацитет од преко 400 лежајева и могућност да се у истом тренутку у ресторану храни више од 100 особа.

Да ће у Крагујевцу бити отворена привремена болница за смештај лакше оболелих пацијената који су заражени корона вирусом и који захтевају хоспитализацију потврдио је и министар здравља Златибор Лончар.

Због попуњености капцитета у крагујевачком Клиничком центру, локална самоуправа је покренула иницијативу за се отварање привремене болнице у Крагујевцу у којој ће бити смештени лакше оболели пацијенти који су позитивни на Ковид 19, а којима је, ипак, због развоја болести, неопходна хоспитализација.

„То би било за оне пацијенте који су прошли најтежи део у Клиничком центру и сада је потребно да одлеже још неколико дана до негативног теста”, објашњава шеф Кризног штаба града Крагујевца Радомир Николић.

Према његовим речима, чека се само закључак Владе.

У том случају, пацијенти из Крагујевца не би као раније ишли на Сајам у Београду, тврди Николић и додаје да ће грађани имати услове приближне онима које имају код куће.

Артем, који је тренутно празан, има капацитет од 409 лежајева.

Николић додаје да се променила структура оболелих и да се сада све чешће јављају пацијенти са тежим симптомима болести.

Прави и видљиви удар на локални здравствени систем, односно крагујевачки Клинички центар очекује се за 10-ак дана, па се у овој здравственој установи ради реорганизација.

Одустало се од нове ковид амбуланте у Заводу за здравствену заштиту радника Застава.

Очекује се и аутоматизација процеса рада у ковид лаобораторији Крагуј.

У Институту за јавно здравље, све пи-си-ар тестове раде ручно, па је капацитет 180 узорака дневно.

Набавком роботизованог система за руковање узорцима значајно ће олакшати процес тестирања и учинити га безбеднијим са капацитетом и до 500 узорака дневно.

Реч је о машини која путем роботске руке узима узорак, сређује га и третира, а у чијој набавци је локална самоуправа спремна да помогне.

На почетку епидемије, за два и по месеца у Крагујевцу је било 68 заражених, што је здравствени ситем могао да издржи.

Крагујевац је први почео са применом мера заштите од ширења корона вируса, затворена су играшлишта, уведене су превентивне мере у јавном превозу, као и дезинфекција јавних и стамбених објеката колективног становања, па је Крагујевац у првом пику, посматрајући број оболелих на број становника, био најбољи у Србији.

Уследило је растерећење мера, па је број позитивних почео да расте.

Дневно се ковид амбуланти јављало између 250 и 270 пацијената, а повећавао се и број Крагујевчана који су на лечењу у Клиничком центру.

На снази је ванредна ситуација у Крагујевцу, па је нужно јединство и поштовање мера како би здравствени систем могао да издржи и сваком пружи адекватну помоћ, поручују из Кризног штаба града Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *