Мештани села Борач и ове године су се окупили и организовали другу Гулашијаду у срцу Шумадије.
У такмичарском делу учествовало је чак 90 екипа, три пута више него прошле године, а било је више хиљада посетилаца.
Поред домаћих, гулаш су спремали и такмичари из Кине, Мађарске, али и Републике Српске.
Победник није битан, јер су припремање овог гастрономског специјалитета, у подножју Борачког крша обележили забава и добро дружење.
У чему је тајна Гулашијаде у селу Борач која је и ове године окупила невероватан број учесника – у добрим домаћинима, предивним природним лепотама, одличном проводу?
Учествују сви – неки први пут, победници од прошле године, па чак и деца, уз малу помоћ.
Ово весело такмичење у аматерском кувању гулаша је одржано испред Дома, крај Борачке реке, а председник шесточланог жирија ове године је био чувени мајстор „Паклене кухиње“ Саша Мишић.
Гулашијада је била и прилика да мештани овог краја понуде своје домаће производе.
Манифестација је имала и хуманитарни карактер. Добровољни прилози су се прикупљали за лечење становника Шумадије и манастире, а организована је и акција добровољног давања крви.
Организатори Гулашијаде у Борчу су његови мештани, који кажу да је ова гастрономска манифестација одлична прилика за промоцију њиховог краја.
Поред такмичења у кувању гулаша, организован је и богат музичко- забавни програм, а гулаша је било за све посетиоце, па се дружење наставило дубоко у ноћ.
Из села Борач још једна потврда да се прелеп природни амбијент познат по јединственом природном феномену насталом од вулканских стена и традиционално гружанско гостопримство мештанима овог краја никако не могу оспорити.
Извештава новинар РТК Нина Бајић.