У Центру за биомедицински потпомогнуту оплодњу у Крагујевцу успешност чак 80 одсто

У најмлађем државном Центру за биомедицински потпомогнуту оплодњу у Крагујевцу, који је радио и у време короне, забележен је несвакидашњи успех.

Проценат успешности достигао је цифру од чак 80 одсто. У мају и јуну, од 32 поступка вантелесне оплодње потврђене су 22 трудноће.

Када је пре 43 године рођена Лујза Браун, прва беба добијена уз помоћ вантелесне оплодње, знало се да ће ова метода бити револуционарна.

Овим поступком, након више од четири деценије, на свет је дошло преко осам милиона беба, а ова метода дала је наду многим паровима који би иначе остали без деце.

У најмлађем државном Центру за биомедицински потпомогнуту оплодњу у Крагујевцу је за шест месеци урађено 76 поступака вантелесне оплодње. Од септембра радиће се још 80.

Од 32 поступка у претходна два месеца, потврђене су 22 трудноће. То је резултат рада стручног медицинског тима на савременој опреми, уз примену нових светских достигнућа.

На годишњицу од рођења прве бебе добијене уз помоћ вантелесне оплодње, удружење Шанса за родитељство поново покреће рад Центра за вантелесну оплодњу. Очекују да и Банка репродуктивних ћелија почне са радом.

Само у прошлој години, о трошку државе, око 4500 парова упућено је у државне и приватне клинике на вантелесну оплодњу. Сваки покушај је и нада за нови живот.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.