У Црвеном крсту Крагујевац спроведена акција провере слуха

Поводом Светског дана слуха, крагујевачки Црвени крст организовао је традиционалну акцију бесплатне провере слуха и саветововања, у циљу превентивног деловања и заштите слуха свих категотија становништва.

Акцију под слоганом „Бољи слух за сваког“ реализовао је град Крагујевац у сарадњи са једном приватном компанијом.

Из године у годину број особа са оштећеним слухом расте.

За оне који живе са овим проблемом, слушни апарати у значајној мери повећавају квалитет живота.

Поводом светског дана слуха, Црвени крст Крагујевац организовао је акцију бесплатне провере слуха, којој су се одазвали махом старији грађани.

Пандемија корона вируса утиче и на погоршање слуха,показала су испитивања.

И у наредна три дана Крагујевчани ће моћи да провере слух у просторијама Градске организације Црвеног крста, док ће наредне недеље моћи то да учине у просторијама предузећа Алфа.

Локална самоуправа је, као и претходних година, подржала традиционалну акцију која се организује поводом Светског дана слуха.

Светска здравствена организација упозорава да је чак више од милијарду особа старости од 12 до 35 година изложено опасности од губитка слуха.

Током детињства дујагностикује се четвртина оштећења слуха, док се најмање половина оштећења може спречити отклањањем узрока губитка или слабљења слуха.

Откривањ у раном детињству је веома важно због будућег развоја говора и језика – петоро деце од хољаду рођено је глуво или с оштећењем слуха.

Код трећине особа изнад 65 године живота слух је оштећен, а процењује се да ће делимични губитак слуха погодити 40 процената људи старијих од 60 година.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *