У две инвестиције уложено више од пет милијарди евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су у последња два дана у Србији започеле две инвестиције вредне више од пет милијарди евра.

Он је приликом обраћања медијима рекао да је на церемонији почетка изгрдање брзе пруге Београд – Нови Сад пропустио да каже да ће то коштати четири милијарде и 160 милиона евра и биће завршена за три године.

Према његовим речима, само изградња пруге од 108 километара између Новог Сада и Суботице кошта 160 милиона евра, док пруга Београд – Нови Сад кошта више.

„Око метроа сви смо сазнали за потесте да су ме псовали, викали на дан када кажемо да смо за наредних 8 година издвојили 4,5 милијарди евра. Када саберете са 160 милиона евра то је преко 5 милијарди евра у две инвестиције“, рекао је Вучић.

Он је казао и да, од када се родио, људи причају о метроу.

„После деценија, 53 године снова од прве идеје за метро у Београду, неко је нашао новац и знање да то уради. Међутим, не само у Ђиласовим већ и у мејнстрим медијима могао сам да видим да су свињокољи важнија вест него инвестиције од 5 милијарди евра. Хоћу народу да кажем да то никада нисмо имали. Метро ће бити један од најмодернијих у Европи захваљујући коме ће стандард да порасте за 20 до 50 одсто“, рекао је он.

Како је појаснио метро је значајан не само за Београд већ и за целу Србију јер ће, каже, то улагање повећати раст Србије и донети људима веће плате и пензије.

Он је оценио да само једна линија метроа много значи становницима Карабурме и истакао да ће Савски трг бити чвориште за све линије.

„Када идете са Бановог брда до Миријева када је шпиц потребно вам је 45 до 55 минута, а сада ће за то бити потребно 12 до 15 минута при чему не угрожавате икога. То ће се догодити за шест година“, рекао је Вучић.

Он је казао и да ће све остале линије метроа променити животе људи.

Говорећи о железничкој инфраструктури, он је подсетио да ће у јануару 2022. године бити завршени тестови линије Београд – Нови Сад и да би у фебруару могла да стартује комерцијална линија.

„Кажу цена од 1.000 динара је висока, али ако се возите луксузним возом стижете за пола сата, а овако плаћате друмарину, гориво“, рекао је Вучић и додао да ће следеће године почети проширење пута Београд – Нови Сад са осам трака.

Вучић је истакао да се тренутно ради на изградњи 10 ауто-путева и саобраћајница, што се не ради ни у једној земљи у Европи.

Објашњава да се ради на Фрушкогорском коридору, аутопуту до Бијељине, брзој саобраћајници уз Дунав, Моравском коридору, путу Ниш – Плочник који је важан за Топлицу и Србе на КИМ.

Такође ради се и о путевима који ће олакшати живот грађанима Чачка, али и на заобилазницама око Крагујевца, Мрчајеваца.

„Надам се да ћемо до краја године потписати уговор за изградњу пута Пожега – Бољаре преко Ивањице. То је од кључног значаја“, рекао је Вучић.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *