У јулу још једна зграда Државног дата центра у Крагујевцу

Председница Владе Србије, Ана Брнабић, најавила је да ће у јулу ове године бити отворена још једна зграда у оквиру Дата центра у Крагујевцу, где ће бити смештени и чувани подаци свих безбедносних служби у Србији.

Влада Србије је Државни дата центар у Крагујевцу утврдила као пројекат од значаја за Србију, чија је вредност 30 милиона евра.

Дата центар је по техничким и безбедносним стандардима један од најсавременијих у региону и у њему је смештена кључна информационо-комуникациона инфраструктура Републике Србије.

У плану је отварање новог објекта који ће се користити за чување података свих безбедносних структура наше земље.

Уговори о комерцијалном коришћењу Дата центра потписани су са више домаћих и иностраних компанија, што ће довести до нових инвестиција у Дата центру.

Град Крагујевац ће са своје стране учинити све што је потребно како би се планирана инвестиција остварила.

Државни центар за управљање и чување података у Крагујевцу, укупне површине 14.000 квадратних метара, испуњава највише стандарде предвиђене за овакав тип објекта.

У њему је смештена и прва државна платформа за вештачку интелигенцију, која је на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартап компанијама.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *