У Книћу откривен споменик војводи Стевану Петровићу Книћанину

У реконструкцију зграде Дома културе у Книћу из општинске и државне касе уложена су 24 милиона динара, док је за уређење парка испред овог објекта и постављање споменика војводи Стевану Петровићу Книћанину издвојено 13,5 милиона динара.

Ова и друге сличне инвестиције реализоване широм Србије потврђује напоре Министарства културе да културне садржаје учини доступним свим грађанима, поручила је данас у Книћу потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, приликом откривања споменика једном од најзнаменитијих Срба из гружанског краја.

Децентрализација културног живота, како је нагласила, један је од стратешких приоритета Министарства културе.

За реконструкцију и адаптацију домова културе у книћанским селима у претходне три године издвојена су значајна средства из локалног и државног буџета.

Највише новца је уложено у објекат Дома културе у Книћу, који је, између осталог, добио потпуно реконструисану биоскопску салу, уређен галеријски простор и адаптиране канцеларије за потребе рада Туристичке организације и Центра за културу и библиотеку.

У изградњу инфраструктуре неопходне за реализацију културних садржаја на територији ове општине Министарство културе је од 2020. године инвестирало 18 милиона динара, док је са два милиона учествовало у уређењу парковске површине испред Дома културе и постављању споменика војводи Стевану Петровићу Книћанину.

Споменик војводи Стевану Петровићу Книћанину свечано је откривен после 168 година од његове смрти. Један од првих војвода у савременој српској историји, који је Книћу и гружанском крају доделио важну улогу у обнови савремене српске државе, оставио је за собом неизбрисив траг.

Споменик је дело академског вајара Ивана Марковића.

Откривању споменика и обиласку Дома културе претходио је састанак министарке Маје Гојковић са члановима општинског руководства.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *