У Коњуши одржано „Добричино праскозорје“ посвећено песнику Добрици Ерићу

Општина Кнић је у селу Коњуша организовала манифестацију „Добричино праскозорје“, другу по реду, која је посвећена песнику Добрици Ерићу.

Сећање на песника чији су стихови описали лепоту гружанског краја, породичне вредности, традицију и обичаје, наставила су да чувају деца која живе у селима општине Кнић.

У част великог песника, деца сеоских основних школа су се на овој манифестацији надметала у четири категорије: стиховању, рецитовању, компоновању и илустрацијама.

Манифестацију коју је уживо преносила Радио-телевизија Крагујевац подржало је Министарство културе и информисања.

Планинско село Коњуша је једно од најлепших у Книћу, истакао је председник општине, Срећко Илић, који је поздравио све посетиоце и гледаоце Радио-телевизије Крагујевац који су манифестацију „Добричино праскозорје“ пратили преко малих екрана.

Добрица Ерић, за живота је проглашен почасним грађанином оптине Кнић, јер је у многим песмама говорио о животној свакодневици Груже и њеним природним лепотама.

Покретач манифестације која је први пут одржана прошле године је Центар за културу и библиотека општине Кнић који је желео да од заборава сачува Ерићево старалаштво, али и мотивише школарце да пишу, компонују, рецитују и сликају.

Стручним жиријем председавао је крагујеваки публициста и писац, Мирко Демић, а дечје радове оцењивали су и песници: Дејан Алексић, Недељко Попадић и Марко Марковић.

Песник Недељко Попадић, који је иначе и био пријатељ Добрице Ерића је подсетио да су многи песници од њега учили како се пише, али и воли домовина.

„Добричином праскозорју“ у Коњуши присуствовали су и чланови породице Добрице Ерића.

Најбољим малим ствараоцима уручене су награде, а признања и захвалнице су добили и гости из Министарства културе и информисања и Народна библиотека „Вук Караџић“ из Крагујевца који су подржали ову манифестацију.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *