У Ковид амбуланти Дома здравља има довољно пи-си-ар тестова

Директор крагујевачког Дома здравља Василије Антић потврдио је Телевизији Крагујевац да ковид амбуланта има довољан број пи-си-ар тестова којима се утврђује присуство коронавируса код пацијената.

Антић је објаснио да је до тренутног застоја у испоруци тестова дошло јер је изузетно велики број пацијената у кратком временском интервалу потражио здравствену помоћ у Амбуланти за фебрилна стања и респираторне инфекције.

Континуитет у испоруци није нарушен, тестова има довољно, па сваки пацијент који има повишену температуру и симптоме Ковида 19, а лекари утврде да је тестирање неопходно, може да уради пи-си-ар тест на корона вирус, тврди први човек Дома здравља.

Радно време Амбуланте за фебрилна стања и респираторне инфекције је продужено до 23 сата.

Током прошле недеље лекари и медицинско особље који раде у Ковид амбуланти у АТД-у свакодневно су прегледали око 150 пацијената.

Недељу дана касније, број пацијената који су долазили на преглед се нагло увећао па су лекари у току једног дана обављали и до 250 прегледа.

Према подацима запослених у Дому здравља само у току једног дана обављано је преко сто тестирања пацијената где постоји сумња на заразу коронавирусом , тако да је дошло до тренутне несташице ПИ СИ АР тестова .

Тај проблем је врло брзо решен и сада има довољно тестова.

Пацијенти код којих нису утврђени симптоми Ковида 19 а који су имали контакт са зараженим особама неће бити тестирани у амбуланти за респираторне инфекције и фебрилна стања у АТД-у.

Они могу да обаве комерцијано тестирање у Институту за јавно здравље у Крагујевцу.

У Ковид амбуланти за респираторне инфекције и фебрилна стања Дома здравља апелују на суграђане да без преке потребе не долазе у ову амбуланту.

То значи да уколико немају симптоме који указују на заразу коронавирусом , бол у грлу и плућима, кашаљ, температуру , губитак даха , чула мириса и укуса не би требало да долазе у ову амбуланту.

Уколико је било контаката са зараженим особама потребна је изолација и консултација о даљем понашању са изабраним лекаром путем телефона.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *