У Крагујецу обележен Светски дан Рома

Поводом обележавања 8. априла, Светског дана Рома, Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту са сарадницима организовала је пријем за представнике ромских удружења и организација и том приликом им уручила захвалнице Града за успешно реализоване пројекте и партнерства са локалном самоуправом.

Честитајући свим припадницима ове националне мањине Светски дан Рома, Дамјановић је истакла да је у протеклих годину дана град Крагујевац много тога учинио како би се унапредио њихов положај.

Један од најважнијих докумената на локалном нивоу у овој области је Стратегија за унапређење положаја Рома и Ромкиња од 2016. до 2026. године, а има за циљ њихову пуну инклузију.

То подразумева очување свих традиционалних вредности једног народа, превенцију дискриминације и постављање јасних и повезаних вредности једног народа, јавних политика у области образовања, становања, запошљавања, здравства и социјалне заштите.

Град пружа пуну подршку постојању и раду ромских удружења и даје им могућност да реализују све пројекте који долазе у град Крагујевац.

Почасни председник удружења „Пурано Ром“, Стеван Петровић, честитао је Светски дан Рома свим сународницима и све их позвао да се одазову позиву за вакцинацију.

Главни партнер у свим активностима ромских организација је град Крагујевац. Локална самоуправа и удружења Рома заједно спроводе све мере и аткивности које су усмерене према ромској заједници.

Симболи ромске националне мањине усвојени на Првом светском конгресу Рома, одржаном у Лондону 8. априла 1971. године, када је и утврђен датум Светског дана Рома одлуком Уједињених нација, су застава плаво зелене боје са црвеним точком у централном делу.

Извештава новинаркаРТК Зорица Сaвић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.