У Крагујевцу близу 900 корисника народне кухиње

На шест пунктова у граду и приграду, шест дана у недељи, близу 900 корисника свакодневно долази по оброк из народне кухиње.

Центар за социјални рад доставља крагујевачком Црвеном крсту списак породица које су здравствено или социјално угрожене, на основу кога се, тренутно, припремају оброци за готово 600 породица, у којима има и деце.

За сеоска подручја на којима је установљено да има социјално угрожених породица, уз помоћ локалне самоуправе, покренут је пројекат „Храна на точковима“ где волонтери до најудаљенијих домова односе пакете хране, са залихама које су довољне за месец дана.

Народна кухиња у Крагујевцу настала је 90-их година у периоду ратова у региону, када је велики број расељених лица из Хрватске, Босне и Херцеговине и са Косова и Метохије стигао у Крагујевац.

Од 2000. године финансирање кухиње је преузела локална самоуправа, која и данас делом средстава односно кроз набавку намирница помаже у припремању оброка за 870 корисника.

Значајна средства долазе и од Министартва за рад, борачка и социјална питања, као и од донатора који поклањају воће и поврће.

Према одређеним нормативима, оброци морају бити кувани, односно најмање ти пута недељно у избору мора бити нека врста меса.

У народној куњихи оброке добија 560 породица међу којим је 167-оро деце до 10 година, 313 адолесцената, 136-оро младих до 30 година и близу 200 старијих од 60 година.

Уз помоћ локалне смоуправе и пројекта „Храна на точковима“ и до најудаљенијих домова на сеоском подручју, у којима има социјално или здравствено угрожених грађана, стиже пакет хране са залихама које су довољне за месец дана.

Због губитка посла током пандемије корона вируса, број корисника народне кухиње је био значајно повећан. Сад тај број стагнира, а у плану је, да у наредном периоду, кухиња почне са дељењем оброка и недељом, односно свих седам дана у седмици.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.