У Крагујевцу данас тропских 40 степени

У Крагујевцу је данас у 15 часова температура достигла 40 степени.

Први дани лета донели су температуре тропских вредности, а људски организам није се прилагодио наглом скоку температуре, кажу лекари крагујевачког Завода за ургентну медицину који су у последњих 48 сати интервенисали 80 пута на терену, исто толико у амбуланти и примили на стотине позива грађана који су тражили савете.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подсећа послодавце да се у периоду од 11 до 16 часова када је температура преко 36 степени обустави или одложи рад на отвореном.

На самом почетку лета Србију је запљуснуо талас високих тепература.

Тропске температуре не подгодују осетљивим категоријама као што су: старије особе, хронични пацијенти, труднице, али и деца.

У комбинацији са високим степеном УВ зрачења и спарином врели летњи дан тешко је подносила и здрава популација.

Крагујевчани су попут сународника покушавали да ускладе дневне обавезе и пронађу начин да се освеже.

Виске температуре повећале су потражњу за освежавајућим напицима, сладоледом, водом.

Лекари неуморно апелују да се у периоду од 11 до 16 часова не борави на отвореном, избегавају тешки физички послови, обавезно прилагоди гардероба, односно облаче одевни предмети од природних лаганих материјала попут лана.

Воду обавезно носити на сваком кораку, нарочито на јавним местима.

Крагујевачком Заводу за ургентну медицину у последња 24 сата упућен је велики број позива.

Министарство за рад, борачка и социјална питања издало је препоруку послодавцима у којој између осталог подсећа: да обављање послова на отвореном у наредним данима треба прилагодити високим тепмературама.

Министарство подсећа да је Влада Републике Србије 2007. године донела Препоруку у којој се наводи да послодавци организују рад на отвореном на такав начин да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање директном сунчевом зрачењу запослених за време високих спољних температура, изнад 36 °C, а нарочито у периоду од 11 – 16 часова, уколико то дозвољава процес рада.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *