У Крагујевцу евидентирано око девет хиљада пољопривредних газдинстава

Од 20. марта када је почело пријављивање пољопривредних произвођача на портал еАграр, на територији Крагујевца до сада је евидентирано око девет хиљада пољопривредних газдинстава.

То је обавезан корак који ће омогућити да сви подаци о домаћинству буду на једном месту, што пољопривреднике ослобађа папирологије, чекања на шалтерима, нема трошкова, сами управљају својом базом података, али ће моћи и брже и делотворније да се пријављују за субвенције.

Стручњаци Пољопривредне саветодавне стручне службе Крагујевац пружају техничку подршку за регистрацију пољопривредника који имају регистрована пољопривредна газдинства на платформу еАграр у својим просторијама, а отворено је и још једно место за регистрацију у Центру за пољопривреду у Церовцу.

Министарство пољопривреде покренуло је процес увођења регистрованих газдинстава у електронски систем е-Аграр како би се модернизовао и убрзао процес уписа и промене података у Регистру пољопривредних газдинстава.

Саветодавци Пољопривредне саветодавне стручне службе у Крагујевцу кажу да пружају компетлну техничку и логистичку помоћ, директно у контакту са пољопривредницима и путем телефонског позива.

Гужве су велике, а дневно се у Крагујевцу региструје око 300 пољопривредника.

Да би се регистрација пољопривредника обавила што ефикасније и у што краћем року, у читав процес укључио се и град Крагујевац и уступио простор и запослене који ће помоћи.

Поред Пољопривредне саветодавне стручне службе Крагујевац, која се налази у улици Цара Лазара, пољопривредници сада техничку подршку за регистрацију могу добити на још једној локацији.

И у Центра за пољопривреду и рурални развој у Церовцу већ стижу и први пољопривредници.

Један од њих је и Душан Јовановић из Десимировца који се бави ратарством.

Планира да аплицира за субвенције за биљну производњу по хектару или за набавку механизације.

Да би регистровали носиоца газдинства потребно је да поседује смарт телефон и личну карту са чипом, како би регистрација била омогућена.

Регистрација пољопривредних газдинстава је бесплатна и није обавезна.

Ипак, нерегистрована пољопривредна газдинства имају значајна ограничења, односно неће моћи да конкуришу за подстицаје и субвецнције.

У Пољопривреднсој саветодавној стручној служби напомињу да раде из њихових просторија ниједан пољопривредник није изашао, а да није регострован или  стручну помоћ коме треба да се обрати како би решио проблем.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *