У Крагујевцу још пет рецикломата

Крагујевац ће добити још пет рецикломата за прикупљање и сортирање амбалажног отпада – пластичних и стаклених флаша и лименки.

Тако ће, сва већа насеља у гарду бити „покривена“, па грађани неће морати да долазе у центар да сортирају амбалажу, уз новчану надокнаду.

Рецикломат, први у Србији овог типа, средином прошле године постављен је у Крагујевца.

Он прикупља различите врсте  отпада: пластичне флаше, лименке и стаклену амбалажу.

Поред разврставања и складиштења, такође и вреднује, па се новчани износ предате амбалаже учитава на персонализоване и неперсонализоване екг картице.

Постављањем машине грађани активно учествују у развоју и унапређењу комуналних услуга.

Рецикломат који је постављен у центру града показао се као недовољан па ће, кроз пројекат ”Рециклажом до вожње”, град добити још пет оваквих али и модернијих апарата.

Са овим апаратима грађани ће имати могућност да одлажу и тетрапак амбалажу.

Да су ови рецикломати неопходни за очување животне средине говори податак да се месечно прикупља скоро тона отпада.

Крагујевчани су највише одлагали лименке, затим пластичну и стаклену амбалажу.

Постављањем оваквих машина у граду мотивишу се грађани да на правилан начин врше примарну селекцију отпада и разврставање амбалажног отпада.

Бенефите оваквог начина рециклаже имају не само корисници јавног превоза на територији града, већ и корисници телекомуникационих услуга.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *