У Крагујевцу јуче испаљено 167 противградних ракета

Јаком невремену које је јуче погодило Србију претходило је дејство чак 720 испаљених ракета из свих станица противградне заштите у земљи, потврдио је за Телевизију Крагујевац директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић.

Николић је навео је само јучерашње деловање ракетама коштало 250 хиљада евра.

У Крагујевцу је јуче из 32 станице испаљено 167 ракета, а дан раније, 19. јуна 100 ракета. То су највећа дејства ове сезоне на подручју града потврдила је за Телевизију Крагујевац Светлана Биљић, шеф Радарског центра Бешњаја.

Биљић је додала да су и спремни стрелци за деловање уколико буде потребе, као и да је на подручју целе Србије присутна нестабилна ваздушна маса која утиче на локални развој облачности.

Иако је невреме трајло неколико сати синоћ, забележена је појава суградице на 3 станице и града на 2 станице. Материјалне штете није било.

У односу на остале крајеве Србије, Крагујевац је од почетка противградне сезоне прошао без материјалне штете.

У Радарском центру на Бешњаји кажу да је то захваљујући велим инвестицијама које је обезбедио град, почевши од набавке квалитетнијих ракета које имају бољи домет, па самим тим и мањи утрошак ракета је потребан да се разбију градоносни облаци.

Статистика прецизно потврђује да је захваљујући довољном броју ракета, унапређеном систему везе коју је обезбедио град ефикасност деловања око 70 одсто, односно мерено у оштећеним површинама Крагујевац има само 30 хектара оштећене површине што је у односу на остале крајеве Србије више него солидна заштита.

На подручју целе Србије присутна је нестабилна ваздушна маса, падавине су могуће. Стрелци су спремни као и ракете.

Последња два дана из противградсних станица на подручју Крагујевца испаљено је више од 250 ракета.

Деловало се још док су облаци били на територији Десимировца. Обилна киша праћена грмљавином трајала је сатима, али штете на подручју Крагујевца нема.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *