У Крагујевцу нема ризика од поплава

Због наглог топљења снега расте водостај на многим рекама али када је реч о Крагујевцу не постоји ризик од поплава.

Град је од 2015. године улагао у уређење водотокова другог реда па тако Крагујевац више неће бити плавно подручје.

Због наглог топљења снега расте водостај на Великој Морави и свим рекама у Поморављу, Ресави и Левчу, речено је у Хидролошким станицама овог дела Србије.

Водостај ових река и даље ће расти али су процене да неће изаћи из корита, јер су локалне самоуправе последње три године доста урадиле на чишћењу водотока, отклањању уских грла и учвршћивању брана и насипа.

Град Крагујевац је такође 2015. године определио средства од 15 милиона динара за уређење Ждраљице, Бресничке и Козујевачке реке и Дивостинског потока.

У 2016 години урађено је чишћење и продубљење речног корита Дуленске реке, реке Угљешнице, Сребренице, Козујевачког и Ердоглијског потока, зашта је град издвојио 13 милиона динара.

Показало се да су улагања у превентиву помогла да Крагујевац више неће бити плавно подручје.

У прошлој години радило се на чишћењу и продубљивању одводних канала на пољопривредном земљишту у месној заједници 1.мај и речног корита Грошничке реке.

Град је уложио око 10 милиона динара, колико је планирано да се утроши и у овој години на одржавању речних корита.

Међутим токови првог реда попут Угљешнице, Грошничке реке или Лепенице су у надлежности Србијавода, али према речима Драгоша Радовановића, начелника Одељења за ванредне ситуације и одбрану од поплава, не постоји опасност од изливања тих река.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.