У Крагујевцу обележен Међународни дан менталног здравља

Поводом Међународног дана менталног здравља – 10. октобра, Крагујевчани су у Пешачкој зони данас могли да ураде различите психолошке тестове.

Акцији се одазвао велики број грађана који су, како кажу, дошли да провере своје ментално здравље и на време отклоне евентуалне проблеме.

Шездесетдеветогодишња Мирослава Јовичић, од своје 14. године лечи се од шизофреније. Каже да је као мала имала пуно проблема, али да је, ипак, успела да оснује породицу и одгаји сина.

Свима који се сусрећу са менталним поремећајима поручује да, уколико се болест открије на време и адекватно лечи, могу да живе сасвим нормалним животом.

Ментално здравље је основа целокупног здравља сваке особе. Иако се код већине људи неће развити ментални поремећај који се може дијагностификовати, психичко здравље током времена има своје успоне и падове, па свака особа може имати користи од превентивних мера.

Светски дан менталног здравља установљен је 1992. године на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, а у сарадњи са Светском здравственом организацијом.

Обележава се сваког 10. октобра. Мото овогодишње кампање је „Заједно у превенцији самоубиства“.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *