У Крагујевцу обележен Светски дан слепих и слабовидих

Поводом обележавања Међународног дана слепих, за чланове Окружне организације Савеза слепих Србије у Крагујевцу приређен е пријем.

То је била прилика да се јавности још једном укаже на проблеме са којима се слепе и слабовиде особе свакодневно сусрећу, али и подсете шта је до сада реализовано и шта треба урадити у наредном периоду како би се унапредио квалитет живота слепих и слабовидих.

Међународни дан слепих, који је познат као и Дан белог штапа, у свету се обележава више од пола века.

Циљ обележавања овог датуме је да се нагласе проблеми са којима се слепи и слабовиди свакодневно суочавају, али и да се подигне свест јавности о безбедности и самосталности ових људи.

У Крагујевцу ће се и у наредном периоду радити на побољшању услова и унапређењу квалитета живота слепих и слабовидих. За те намене из градске касе у овој години опредељено је милион и по динара.

Један од кључних проблема за слепе и слабовиде особе је градски саобраћај, нарочито пешачки прелази.

Представници локалне самоуправе кажу да се почело са постављањем звучних семафора.

Циљ је да се, у што краћем року, ова врста звучне саобраћајне сигнализације постави у целом граду.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *