У Крагујевцу обележен Светски дан срца

Годишње у Србији од кардиоваскуларних болести умре око 52.000 људи, што чини да просечно град величине Зајечара нестане сваке године, а стручњаци поручују да су здраве навике, рана дијагностика и адекватно лечење кључни за очување снажног срца.

У оквиру обележавања Светског дана срца, локална самоуправа и Институт за јавно здравље представили су програм „Превенција кардиоваскуларних болести на територији града Крагујевца“.

Град Крагујевац је овај програм превенције финансијски подржао са око милион динара.

Светски дан срца установљен је 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти.

Поводом Светског дана срца, предвастављен је програм „Превенција кардиоваскуларних болести на територији града Крагујевца“ који спроводи Институт за јавно здравље у сарадњи са локалном самоуправом.

Статистика показује да свака друга особа на територији Србије изгуби живот од последица кардиоваскуларних болести и повишеног крвног притиска, рекла је др Ивана Симић Вукомановић из Института за јавно здравље.

У фокусу кампање „Не дозволи да ти срце пати због њега, јер он није вредан твоје боли“ је превенција хипертензије, као једног од водећих стања за настанак кардиоваскуларне болести.

Програм „Превенција кардиоваскуларних болести на територији града Крагујевца“ има за циљ смањење новооболелих од кардиоваскуларних болести.

У плану је израда здравствено-васпитног материјала, како би се скренула пажња јавности на значај мерења висине крвног притиска.

Једна од активности је и контрола садржаја натријум-хлорида у целодневним оброцима у колективној исхрани деце предшколског узраста.

За грађане су омогућени и бесплатни детоксикациони програми у одвикавању од пушења.

Иначе, сваке године у свету 17,9 милиона људи умре од последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона.

Статистика показује да се четвртини болесника може помоћи адекватним и превентивним програмима и благовременој раној дијагностици.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.