У Крагујевцу отворен Државни дата центар

У Крагујевцу је свечано отворен Државни дата центар. Дата центар је отворила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић која је у Крагујевац дошла у пратњи три министра у Влади.

Свечаном отварању присуствовао је Михаило Јовановић директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Ова капитална инвестиција која има национални значај вредна је око 30 милиона евра.

Државни дата центар изграђен је у рекордном року за мање од годину и по дана, што представља велики успех, имајући у виду да се овакви центри граде најмање три године.

Крагујевац је добио на значају, јер се изградњом Државног дата центра сврстао у стратешки важно место у региону у области инфомрационих технологија и дигитализације.

На површини од четири хектара коју је локална самоуправа определила за изградњу Државног дата центра изграђена су два објекта од 14 хиљада метара квадратних.

У хиљаду двеста рек ормана чувају се електронски подаци из сектора јавне управе без новчане надокнаде.

Међу првим потписницима уговора о смештају својих података нашла се Агенција за лекове и медицинска средства.

У Државном дата центру тренутно се налази и опрема великих светских компанија Хуавеј, ИБМ и Орион, али по комерцијалним условима. Крагујевачки Државни дата центар је пет пута већи од центра у Београду и најмодернији је у региону.

Упркос бројним препрекама приликом градње Државног дата центра, као што су били проналажење експлозивних средстава на терену која су заостала из Другог светског рата, али и пандемија корона вируса, изградња је завршена у рекордном року.

Град Крагујевац испунио је бројне критеријуме за изградњу Државног дата центра. Смештај података који ће се наћи у овом центру омогућиће бољу и ефикаснију комуникацију грађана са локалном управом.

Посао у Државном дата центру за сада је нашло десет младих Крагујевчана који су стекли образовање у области информационих технологија.
Иначе, планирано је да у Државном дата центру буде запослено педесет младих и образованих људи.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *