У Крагујевцу почела обука инструктора за пописиваче

Кандидати за инструкторе који ће бити ангажовани на попису становништва, домаћинстава и станова у Крагујевцу и Книћу, почели су петодневну обуку коју спроводе координатори предстојећег пописа из Републичког завода за статистику.

Попис почиње 1. октобра ове године и трајаће месец дана.

Око 60 кандидата за инструкторе за подручје Крагујевца и општине Кнић започело је обуку током које би требало да овладају методологијом пописа и радом у апликацији за прикупљање података и мониторинг.

У Србији ће на попису становништва, домаћинстава и станова бити ангажовано 15.000 пописивача, док би у Крагујевцу тај посао требало да обави 361 пописивач.

Паралелно са обуком инструктора траје и конкурс за пописиваче  на који могу да се пријаве пунолетни држављани Републике Србије, са средњим образовањем који поседују основна знања о раду на рачунарима и до сада нису осуђивани.

Пописивачи ће ићи од врата до врата и уместо на папире, информације уносити електронски.

Питања која буду постављали грађанима односиће се на пол, старост, брачни статус, држављанство, националну припадност, вероисповест, економске активности и друге појединости.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *