У Крагујевцу више од 15.000 незапослених

Према подацима Националне службе за запошљавање на евиденцији крагујевачке филијале налази се 15.359 незапослених Крагујевчана, док је у Шумадији без посла 24.554 лица.

На бироу је већи број жена него мушкараца, а 40 одсто евидентираних су старији од 50 година.

Последњих година је број лица која траже посао у Крагујевцу и Шумадији, а налазе се на евиденцији Националне службе за запошљавање, нешто мањи. Закључно са 30. новембром прошле године у Крагујевцу је на бироу било око хиљду незапослених мање у односу на исти период 2020. године.

Највећи проценат незапослених на евиденцији крагујевачке филијале националне службе за запошљава чине лица старија од 50 година.
Претходних година кретао се око 35 одсто, али је у 2021. години износио око 40 процената.

Пандемија корона вируса променила је и однос најтраженијих занимања, па су тако предност имали здравствени радници.

Према подацима овдашње филијале из новембра 2021. године, међу незапосленим Крагујевчанима највише има неквалификованих радника са првим степеном стручне спреме.

Следе економски техничари и бравари. Без посла са високом стручном спремом најбројнији су дипломирани правници, а међу високообразованима до посла тешко долазе и дипломирани економисти и доктори медицине.

Свако треће лице на евиденцији Националне службе за запошљавање у Крагујевцу тражи посао дуже од пет година.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *