У Крагујевцу забрињавајућа епидемиолошка ситуација

Републички Кризни штаб сматра да је епидемиолошка ситуација у Крагујевцу забрињавајућа, што потврђује чињеница да постоји пораст броја ковид позитивних пацијената у односу на број прегледаних.

У четвртак 10.септембра регистрован је двоцифрен број новоинфицираних – њих 11.

Републички Кризни штаб је препоручио Крагујевцу да буде у стању повећане пажње током викенда.

Какви ће бити даљи кораци знаће се након седнице републичког Кризног штаба заказане за понедељак, којој ће присуствовати и градоначелник Никола Дашић.

Последњих неколико дана, повећан је број заражених у односу на број прегледаних пацијената у Крагујевцу.

Републички Кризни штаб процењује да ће у Крагујевцу морати да се предузму додатне мере заштите, како би се број заражених смањио или остао приближно исти.

О новим мерама и да ли ће их уопште бити, градоначелник Крагујевца Никола Дашић каже, да ће о томе моћи да информише јавност тек после понедељка.

За сада, по његовим речима, немамо конкретно жариште које се проширило на град.

Иначе, у складу са препоруком републичког Кризног штаба 1. септембра пооштрен је инспекцијски надзор над применом епидемиолошких мера у Крагујевцу.

Здружене екипе санитарне и комуналне инспекције и милиције, уз асистеницију Полицијске управе, свакодевно су на терену и у просеку контролишу 15 објеката током дана и ноћу.

Контролише се радно време, окупљање, и изричу казне за непоштовање мера.

За викенд су спречена велика најављена окупљања са преко 500 лица, а Џез фестивал и Арсенал фест одржани су онлајн, без присуства публике.

Нове мере Кризног штаба зависиће од броја заражених у нашој земљи.

Из струке истичу, да ће нове мере посебно бити усмерене ка основним и средњим школама.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *