У манастиру Вољавча обележено 209 година од смрти Танаска Рајића

У манастиру Светог архангела Гаврила у Вољавчи у Страгарима, Удружење „Потомци Танаска Рајића“ из Београда организовало је обележавање 209 година од погибије Танаска Рајића.

Одржан је помен, беседио је архиепископ крагујевачки и митрополит шумадијски господин Јован са свештенством.

Изведена је монодрама „Ветар и заставе“ по тексту Дејана Стојиљковића у којој је лик Танаска Рајића тумачио глумац Никола Шурбановић.

У порти манастира Светог Архангела Гаврила у Вољавчи, у цркви где је сахрањена глава првоустаника Танаска Рајића, који је јуначки погинуо у боју на брду Љубићу изнад Чачка 1815. године.

Код спомен плоче која је постављена 1995. године, помен је служио архиепископ крагујевачки и митрополит шумадијски господин Јован са свештенством.

Директни потомци Танаска Рајића, окупљени у удружењу из Београда, подсећају да је више од сто година њихов деда, српски јунак био запостављен.

Никада се није ни јавно обележавало сећање на Карађорђевог барјактара. Ове године, први пут, у порти манастира организован је културно-уметнички програм.

Обележавању 209. годишњице од погибије Танаска Рајића присуствовали су и представници града Крагујевца.

Сећање на живот и храброст Танаска Рајића оживели су у културном програму директни потомци српског јунака, од најмлађих до најстаријих, као и ученици Основне школе „Јулијана Ћатић“ из Страгара.

Удружење „Потомци Танаска Рајића“ постоји две године, а 6. јун у Страгарима за сада је централна најважнија манифестација у њиховом деловању.

Обележавању 209. годишњице од погибије Танаска Рајића присуствовали су мештани Страгара.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *