У овој години усвајање новог Закона о безбедности и здрављу на раду

Градилишта су највећи проблем када је реч о безбедности радника, показују статистички подаци.

Прошле године у Србији је забележено више од 40 смртних случајева због повреда на раду.

Нацртом Закона о безбедности и здрављу на раду предвиђено је 59 различитих прекршаја, док ће казнене одредбе ће износити и до два милиона динара.

Нацрт новог Закона о безбедности и здрављу на раду предвиђа, између осталог, вођење јединственог електронског регистра повреда на раду, као и да се за послове безбедности и здравља на раду именују само особе које су завршиле студије техничко-технолошких наука.

Уведена је и новина према којој се, у циљу веће заштите запослених при обављању високоризичних послова, уводи обавеза издавања дозволе за рад.

Тим документом ће бити прецизирани услови које је потребно испунити и мере које је неопходно предузети пре, у току и по завршетка рада.

Нацртом Закона о безбедности и здрављу на раду пооштрене су казне за прекршаје у овој области. Према предложеном решењу, казне за послодавце, за већину прекршаја, крећу се од милион до два милиона динара.

Повреде са смртним исходом се најчешће дешавају у грађевинарству и прерађивачкој индустрији. Боља будућност раднике очекује не само уз примену закона, већ и бројне обуке, али и оштре казне за оне који не поштују прописане одредбе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *