У СКЦ–у предавање „О лепом“

Крагујевчанин Небојша Јоцић, доктор филозофије, који годинама живи и ради у Лондону, у среду 10. фебруара у 19 часова  у  Контакт галерији СКЦ-а, одржаће предавање на тему „О лепом“.

После прошлогодишњих циклуса предавања, доктор филозофије Небојша Јоцић, за све љубитеље мудрости, припрема  нове филозофске изазове.

Јоцић ће се хронолошки осврнути на развој идеје лепог, кроз естетику четири најзначајнија филозофа,  који су на најдубљи начин објаснили овај  универзални феномен.

Због познате епидемиолошке ситуације број присутних је ограничен али ће се Јоцићево предавање емитовати уживо преко фејсбук странице СКЦ-а.

Крагујевчанин Небојша Јоцић, завршио је Прву крагујевачку гимназију, дипломирао филозофију у Скопљу, магистрирао  у Великој Британији на тему „Политичка филозофија – Мултикултурализам и либералне вредности“ а докторирао на тему „Свет као естетски феномен – Основа Ничеове етике“.

Љубав према мудрости је схватио као животно опредељење.

Доктор филозофије, врхунски спортиста, фитнес експерт, нутрициониста, човек  богатог животног искуства, кроз предавања на интересантне, провокативне и увек актуелне теме, враћа филозофију у савремено друштво и истиче њен значај у формирању личности људи.

Предавање ће обухватити поимање лепог са становишта четири најзначајнија светска филозофа.

За Платона визуелно искуство нема посебан значај  јер је њему врлина приоритет.

Кантово објашњење лепог се заснива на осећању задовољства.  Шопенхауер сматра да је воља, која непрестано тера да нешто желимо, узрок константне патње због неиспуњења жеља, тако да доживљај лепог представља краткотрајно одсуство воље, док  Ниче лепо види као активан стваралачки процес.

Људи стварају и креирају кроз доживљај лепог.

Свако је творац онога што види као лепо. Човек је тај који доноси стандарде перфекције и креира лепо.

Доктор филозофије Небојша Јоцић нада се да ће његово излагање бити само иницијална каписла за даљу дискусију свих учесника  о теми лепоте и лепог.

Извештава новинар РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.