У Србији је, за непуне две и по године, формирано 550 нових задруга

У Србији је, за непуне две и по године, формирано 550 нових задруга чиме је бројчано остварен циљ акције „500 задруга у 500 села“, изјавио је министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић.

Он је подсетио да је за 2017, 2018. и 2019. годину Влада Србије својим програмима издвојила 1,7 милијарди динара за подстицај задругарства.

У досадашњој реализацији програма 94 новоформиране задруге добиле су подстицајна средства.

Министар Кркобабић тврди да формирање 550 нових задруга представља препород задругарства у Србији и додаје да је отклоњено неповерење домаћина.

Према његовим речима, задужна мапа Србије је промењена, а у овом тренутку неколико десетина хиљада људи у том ланцу види своју будућност.

Председник Академског одбора за село САНУ Драган Шкорић каже да је циљ формирања одбора био да се ниво знања на селу увећа.

Обновом задруга у 500 села пробуђена је свест пољопривредника да су једино удружени јачи и да удружени, са новим знањем и образовањем могу бити конкурентни на тржишту, указао је Шкорић.

Циљ Министарства и САНУ, као покретача идеје обнове села, је да свако веће село у Србији има задругу, јер се, како наглашавају, у супротном не може се говорити о опстанку села.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *