У Србији од карцинома годишње оболи око 36 хиљада људи

У Календару јавног здравља март је месец борбе против карцинома и је утврђен са циљем да се унапреди свести јавности о значају овог здравственог проблема и могућностима превенције и контроле ове опаке болести.

Број малигних обољења је у порасту, а очекује се да ће до 2035. године у свету од карцинома оболети око 25 милиона људи.

Најучесталији карциноми су тумор дојке и грлића материце, карцином плућа и дебелог црева.

Како би се спречио развој малигних болести потребно је спровести низ превентивних активности, упозоравају лекари.

Пандемија корона вируса,  ванредно стање, имунизација  спровођење епидемиолошких мера су у жижи јавности предходних годину дана, па су други здравствени проблеми пацијената у сенци актуелне епидемиолошке ситуације.

Ипак, требало би напоменути да обољевање од карцинома у Србији и целом свету представља огроман  здравствени проблем.

Према подацима Светске здраствене организације, највећи број случајева обољевања забележен је код карцинома грлића материце, дојке, плућа и дебелог црева, а фактори ризика су бројни, наводи проф. др Наташа Здравковић, гастроентеролог Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу.

У Србији од разних врста карцинома годишње оболи око 36 хиљада људи.

Подаци говоре да од последица карцинома сваке године умре 20 хиљада пацијената у Србији.

Када се том броју додају и други здравствени проблеми са смртним исходом, а у последњих годину дана и обољевање од Ковида 19, све указује да је ситуација алармантна и да би требало озбиљно радити на превентиви.

Код свих облика обољевања од карцинома, болест је у већини случајева подмукла јер ништа не указује да је у организму настао злоћудни тумор.

Често се дешава да симптоми који се појављују указују на последњи стадијум болести када је касно за лечење.

Због тога би, без обзира на епидемиолошку ситуацију, требало радити на превентиви.

Редовна здравствена контрола, поготово ако у породици на основу генетске предиспозиције постоји ризик од обољевања од карцинома, један је од најважнијих корака у правовременом дијагностиковању болести.

Рак је излечив у већини случајева, уколико се открије на време.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

        

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *