У Србији око 100 хиљада особа има Алцхајмерову болест

Светски дан Алцхајмерове болести први пут је обележен 21. септембра 1994. године, са циљем да се подигне свест јавности о овој болести и њеном утицају на породице, заједнице и нације.

У свету од Алцхајмерове болести болује око 50 милиона људи, док се у Србији процењује да више од 100 хиљада грађана имају ову болест, или неки облик деменције.

Алцхајмерова болест је дегенеративни мождани поремећај средњег или позног животног доба који уништава неуроне и везе у можданој кори, што доводи до значајног губитка мождане масе.

Болест представља физичко погоршање стања мозга чији је узрок немогуће утврдити, а последице су „ментално пропадање“, односно губитак памћења, говора, просторнр оријентацијр.

Алцхајмерова болест постепено смањује способност мозга да правилно функционише, изазивајући неповратни губитак памћења, сећања, свести о времену и простору, као и промене у понашању које на крају доводе до губитка способности да се особа стара о себи.

Неуролози препоручују свим особама које оду у пензију, када је и ризик од оболевања већи, да се здраво хране, буду физички активне, а да посебно буду одговорне према свом менталном здрављу, тако што ће пронаћи хоби који ће им служити за вежбање памћења.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *