У Србији почела вакцинација против Ковида 19

У Србији је данас почела вакцинација против корона вируса, а прву вакцину примила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Премијерка је Фајзерову вакцину примила у Интитуту за виросологију, вакцине и серуме „Торлак“ пред камерама.

Након ње, вакцине су у Торлаку примили и министарка за рад и чланица Кризног штаба епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон.

Прве количине вакцине стигле су у Србију у уторак, а данас су их примили корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Председница Владе Србије Ана Брнабић прва је европска премијерка која је примила вакцину против корона вируса.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину „Фајзер Бионтек“, а трећа земља која је почела масовну имузнизацију и кампању за давање вакцине,  после Велике Британије и Швајцарске, која је почела јуче.

Она је апеловала на грађане да почетак вакцинације не схватају као крај борбе са корона вирусом, већ да наставе са поштовањем превентивних мера.

Након премијерје Србије, вакцине су у Торлаку примили и министарка за рад и чланица Кризног штаба, епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон.

Прве количине вакцине стигле су у Србију у уторак, а данас су их примили корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Директор Агенције за лекове и медицинска средства Србије Саша Јаћовић рекао је да је сертификат за примену вакцине „Бионтек-Фајзер“ издат јуче, а да се тренутно ради на испитивању руске и кинеске вакцине.

Како је навео, све, што се тиче одобрења вакцине, урађено је у складу са законом и лабораторијским протоколима.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан Српске академије наука и уметности.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.