У Србији више од 19 одсто старијих доживело насиље

Према подацима Светске здравствене организације 15,7 одосто старијих од 65 година доживи неки облик насиља.

У Србији, према истраживању Црвеног крста, тај проценат износи мало више од 19 одсто.

Најучесталији облик насиља је финансијско, али и психичко насиље.

Црвени крст, поводом 15. јуна – Међународног дана борбе против насиља над старијима, подсећа на значај програма бриге о старијима, али и на међугенерацијску солидарност и важност односа младих према старијима.

Социјална изолација и финансијске тешкоће представљају неке од ризика по ментално и опште здравствено стање старијих особа.

Насиље представља озбиљан здравствени, али и друштвени проблем, јер је злостављање и занемаривање старијих недовољно је видљиво.

Чланови „Кутка за квалитетније старење“ желели су да, својим редовним окупљањима, промовишу управо позитивну слику старења.

Резултати истраживања показују да је у Србији 16 одсто старијих жена старости од 65 до 74 године доживело неки облик насиља након навршене 65 године живота.

Овај вид насиља је прилично прикривен, јер се жртве ретко одлучују да пријаве насилника.

Старије жене углавном трпе насиље из различитих разлога – страха, стида, економске зависности, или су присутни јаки патријахални обрасци.

У Крагујевцу, поред „Кутка за квалитетније старење“ постоји и служба геронто-домаћица које неопсредно рпужају услуге помоћи старим и изнемоглим грађанима.

Током пандемије су били формирани волонтерски сервиси помоћи старијима, у склопу који су волонтери током забране кретања на кућну адресу достављали потребне лекове и намирнице.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.