У Србији више од три хиљаде људи болује од лупуса

Крагујевац је трећи град у Србији у коме је, у склопу кампање о лупусу, одржано едукативно предавање о реуматским болестима и лупусу.

Циљ едукативних скупова широм земље је побољшање квалитета лечења и живота оболелих од лупуса, али и стављање појединих лекова на листу Републичког фонда за задравствено осигурање.

У Србији више од три хиљаде људи болује од лупуса. Лупус је  аутоимуна болест у којој имунски систем постаје хиперактиван и напада нормално, здраво ткиво.

То доводи до симптомима као што су запаљење, оток и оштећење зглобова, коже, бубрега, крви, срца и плућа.

Облели од ове болести били су у прилици да од реуматолога чују све о првим симптомима, препознавању болести и адекватном лечењу.

Поред едукативног дела, кампања о лупусу има за циљ увођење појединих лекова на листу Републичког фонда за задравствено осигурање, који би значајно унапредили квалитет живота оболелих.

Од лупуса најчешће оболевају жене млађе животне доби, које услед брзих стилова живота не препознају симптоме и касно потврђују болест.

Уколико се лупус открије на време, уз адекватно лечење оболела особа може очувати како радну, тако и репродуктивну способност.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *