У Србију стигло још 266.000 доза вакцина Синофарм

У Србију је данас стигло још 266.000 доза кинеских вакцина Синофарм против корона вируса, а министар здравља Златибор Лончар је приликом дочека вакцина навео да је до сада стигло 3.700.000 доза те вакцине.

Лончар је рекао да је Србија до сада набавила преко пет и по милиона доза вакцина и да их има довољно за све грађане, и подсетио грађане да држава даје помоћ од 3.000 динара свима који се вакцинишу до 31. маја.

Он је, међутим, додао да није задовољан одзивом грађана и апеловао на све, а посебно на младе да се што пре вакцинишу.

“Имамо проблем са одзивом младих и желим да искористим ову прилику да кажем да није довољно да се сви само залажемо за вакцинацију, а када дође до нас да се вакцинишемо, ми налазимо неке разлоге да то не урадимо и да мислимо да ће то неко други да уради, па ми не морамо”, нагласио је Лончар.

Нагласио је да Србија има изванредну шансу да изађе из епидемије, што је могуће искључиво ако се у највећем броју млади одазову масовној вакцинацији, јер су они, каже Лончар, потенцијално највећи преносиоци вируса,

“Ако не будемо сви одговорни, ми ћемо се врло брзо вратити у стање које неће бити под контролом. Подсећам грађане да до 31. маја Србија даје сваком ко се вакцинише 3.000 динара. Ако хоћемо на море, изласке увече, на прославе и све што нам недостаје више од годину дана основни услов је да се вакцинишемо”, апеловао је министар.

Лончар је младима поручио да не верују онима који их саветују да се не вакцинишу јер, како каже, они немају доказе за оно што причају, ие саветовао младе да о свему што их занима разговарају са стручњацима.

“Ја их молим да верују чињеницама, доказима, студијама које доказују да ове вакцине не праве никакве проблеме, да су крајње безбедне и да имају ефекта и да спречавају ширење болести и спасавају животе”, казао је Лончар.

Министар је вакцине на аеродрому дочекао с кинеском абасадорком у Србији Чен Бо, која је поручила да је радује паду броја новозаражених у Србији и додала да је радује добар процес масовне имунизације у Србији.

“Тренутно је и у Кини масовна вакцинација, до јуче је дато укупно 480 милиона доза у континенталном делу. Спремни смо да наставимо сарадњу са Србијом и другим земљама широм света око дистрибуције вакцина, како би се наш живот што пре вратио у нормалу”, поручила је Чен Бо.

Лончар и Чен Бо су подсетили на то да се земље широм света и даље боре за вакцине, те да је велики број доза из Кине стигао у Србију пре свега због пријатељства двојице председника, Александра Вучића и Си Ðинпинга.

“Да није тог пријатељског односа изграђеног још пре короне, од свега овога не би било ништа јер да је лако доћи до вакцина, све земље би набаваиле до сада”, закључио је Лончар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *