У Шумадији регистровано 10 случајева грознице Западног Нила

На тероторији Србије је, од почетка сезоне до данас, потврђен 81 случај оболевања од грознице Западног Нила, од којих је 10 регистровано у Шумадијском округу.

Од укупно шест смртних исхода, који се могу довести у везу са овим обољењем, један је забележан у Шумадији.

Грозница Западног Нила спада у потенцијално тешка обољења које се преноси убодом зараженог комарца.

Симптоми грознице настају од 3 до 14 дана након убода комарца и код 80 процената инфицираних особа болест протиче асимптоматски.

У Србији је пре десет година први пут забележена инфекција када је спроведен и надзор над грозницом Западног Нила у хуманој популацији. Након тога, све до ове године није забележен битнији пораст броја заражених пацијената.

Око 20 процената заражених особа има благу клиничку слику која се манифестује у виду грознице, главобоље, мучнине и повраћања, док се код једног оболелог на 150 инфицираних јавља тешка клиничка слика када долази до укочености врата, дезоријентације, коме, мишићних слабости и парализе.

Институт за јавно здравље Крагујевац у летњим месецима, спроводи појачан надзор када је у питању ова болест.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности комараца.

Како би се заштитили од потенцијално заражених комараца препоручује се да се избегава боравак на отвореном простору у време највеће активности комараца, затим употреба заштитне мреже на прозорима, али и избегавање подручја са великим бројем инсеката.

У случају било каквих симптома који указују на грозницу Запдног Нила, потребно је јавити се изабраном лекару.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.