У уништавању амброзије морају да учествују и грађани

Градска управа издвојила је четири милиона динара за уништавање амброзије на јавним површинама на територији Крагујевца.

У Агенцији за заштиту животне средине кажу да ће до 8. септембра концентрација полена у ваздуху ове опасне алергене биљке бити изнад граничних вредности.

Надлежни апелују на грађане да пријаве уколико примете амброзију на јавним површинама и да је униште ако се она појави на приватним поседима.

Амброзија припада реду инвазивних корова и једна је од најпознатијих и најопаснијих алергених биљака на свету.

Веома је прилагодљива и брзо се шири, а може да порасте и до два метра.

Временске прилике утицале су да ове године амброзија цвета касније, па су тренутно концентрације њеног полена у ваздуху веома високе.

Због тога је локална самоуправа предузела мере за уништавање амброзије.

Спровођење системских мера једини је начин да се смањи ниво полена амброзије у ваздуху.

Постоје надлежне службе које су задужене за уништавање ове биљке на јавним површинама, али је проблем што се она јавља и на приватним поседима. Због тога у уништавању амброзије морају да учествују и грађани.

У Агенцији за заштиту животне средине кажу да ће концентрација полена амброзије у ваздуху бити највећа до 8. септембра. Очекује се да ће се висок ниво задржати до краја октобра.

Градска управа ће у сарадњи са Институтом за јавно здравље организовати едукативне акције и предавања о амброзији, како би се грађани упознали са здравственим ризицима и начинима борбе против ове биљке.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *